0%

Het natte weer kan divers uitpakken. Het kan regenen, hagelen of sneeuwen en hierdoor kun je nattigheid mee naar binnen nemen. Dit zorgt helaas voor een vieze vloer. Heb je kinderen die regelmatig buiten of in de tuin spelen? Ook dan zie je dit terug in de hal of bijkeuken. Gelukkig biedt een droogloopmat de oplossing. Deze neemt het vocht eenvoudig op, zodat je vloer schoon en droog blijft. Lees snel verder voor meer informatie over droogloopmatten.

 

Wat is een droogloopmat en de functie hiervan?


Bij binnenkomst vind je in veel woningen of bedrijven een mat terug. Dit kan bijvoorbeeld een droogloopmat of een deurmat op maat zijn. Een goede eerste indruk maken is belangrijk, zowel in je eigen woning, maar ook op de werkvloer. Het gebruik van een nette droogloopmat geeft een goede eerste indruk. De droogloopmat kun je zien als een stugge mat met de eigenschappen van een handdoek voor je schoenen. Een droogloopmat absorbeert snel en efficiënt allerlei vochtigheden. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en formaten, opdat er voor ieder interieur een geschikt exemplaar te vinden is. Daarnaast zorgt het ervoor dat je tijd bespaart, want je hoeft naderhand de vloer niet te reinigen.

Natte bladeren en modder worden tevens effectief verwijderd. De matten maken je schoenen uitstekend droog bij het binnentreden. Het voornaamste voordeel van de matten is de flinke mate van absorptie. Onveilige situaties worden voorkomen, doordat een gladde vloer tot het verleden behoort. Een gemiddelde deurmat kan ongeveer 3 liter nattigheid per vierkante meter opnemen. Droogloopmatten hebben een veel groter vermogen van ongeveer 8 liter per vierkante meter.

 

Het verschil tussen een droogloopmat en een schoonloopmat


Het grote verschil tussen een droogloopmat en een schoonloopmat is het profiel. Het profiel van schoonloopmatten is ruwer en heeft lange en stugge vezels. Deze vezels zijn in staat ver te reiken, zodat schoenzolen schoon worden gemaakt. Het materiaal van schoonloopmatten is uiteenlopend. De gedraaide polen zorgen ervoor dat het vuil naar beneden zakt. Helaas is het absorberende vermogen van een schoonloopmat veel minder.

 

Waar worden droogloopmatten van gemaakt?

De matten worden veelal gemaakt van katoen of een combinatie daarvan. Katoen heeft geweldige eigenschappen, zoals de capaciteit om voldoende vocht op te nemen. De juiste hoeveelheden vocht worden geabsorbeerd, waardoor je woning of bedrijfspand droog blijft. Bovendien heeft katoen de eigenschap om het geabsorbeerde nattigheid weer los te laten in de atmosfeer, waardoor de mat sneller droogt. Daarnaast zijn er matten verkrijgbaar van andere materialen. Dit kan bijvoorbeeld polyamide of polyester zijn. Verder is de combinatie van polyester en katoen goed te noemen, omdat polyester eveneens snel droogt. Schoonloopmatten zijn bovendien duurzaam, doordat ze door het sterke materiaalgebruik lang meegaan.

 

Heeft een droogloopmat onderhoud nodig?


Droogloopmatten krijgen veel te verduren door het gure weer. Bladeren, vocht en modder zijn enkele voorbeelden hiervan. Het is dus goed om je droogloopmat te onderhouden, zodat je mat zijn werk uitstekend kan blijven doen. Maar hoe pak je dit aan? Het is verstandig om op regelmatige basis het vuil te verwijderen met de stofzuiger. Vlekken neem je eenvoudig af met water een zeep. Past de mat in je wasmachine? Dan kun je deze wassen in de wasmachine. Grotere matten kun je naar de stomerij of wasserette brengen. Goed onderhoud zorgt ervoor dat je langer profiteert van een schone en frisse mat. Ook het absorberend vermogen blijft in topconditie.